A hónap műtárgya

Tollkorona Amazóniából

2014. március

 

2013-ban vásárolta meg a múzeum hajdani munkatársának, Boglár Lajosnak (1929-2004) a hagyatékát, aki a magyar amerikanisztika, indiánkutatás kiemelkedő alakja volt. Ezzel gyakorlatilag teljessé vált a Boglár-gyűjtemény, amely így mintegy kilencszáz tárgyat foglal magában, ami a teljes Amerika-gyűjteménynek közel tizenegy százaléka.

Boglár Lajos 1959-ben járt először a brazíliai Mato Grossóban, ahol a nambikuara indiánok között kutatott, majd 1967-1968-ban és 1974-ben a venezuelai piaroa indiánoknál gyűjtött. A múzeumból való távozása után, az 1980-as évektől Brazíliában és Francia Guyanában tett több utat. Néprajzi gyűjteménye ma már a Néprajzi Múzeumot gazdagítja.

Élete végéig megtartotta legszebb és legkedvesebb tárgyait, amelyek most a hagyaték megvásárlásával kerültek múzeumunkba. Az értékes kollekció megszerzéséhez a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán elnyert összeg mellett a Szimbiózis Alapítvány által szervezett internetes akció során magánszemélyek is adakoztak. Múzeumunk történetében először sikerült ilyen módon műtárgyakat vásárolni.

Külön ki kell emelnünk Richard de Unger nagylelkű támogatását, aki a két utolsó, legértékesebb tárgy megvásárlását segítette adományával. Évek óta rendszeresen segíti múzeumunk nemzetközi gyűjteményeinek gyarapítását, feldolgozását, közzétételét. Az általa támogatott két tárgy egyike az itt kiállított kazsapó tollkorona (krokoti), melyet az 1980-as években Brazíliában gyűjtött Boglár Lajos.

Az ara- és hárpiatollakból készült fejdíszben jellemzően gyermektelen nők táncolnak, miközben a férfiak égő nyilakat lövöldöznek az égre. A korona ekkor a nap és a hold sugarait szimbolizálja. Avatási szertartásokon férfiak is viselhetik, amennyiben ők a névadók. Ugyanakkor a korona a kazsapó falut is szimbolizálja: a kék tollak a főterére utalnak, amely a férfiak és a rítusok területe, a pirosak pedig a nők által uralt kunyhókat és mindennapokat idézik. A diadémot keretező fehér tollak a falut körülvevő erdőt jelképezik. A kis fonott korong a fejre erősítést szolgálja: a homlokra erősített pánthoz csatlakozó korong hatalmas gombként rögzíti a tarkón a merevítő nélkül viselt tolldíszt.

A hagyaték többi tárgyából rendezett kiállítás a második emelet kiállítótermeiben tekinthető meg.


Tollkorona, krokoti
Kayapo, Brazilia
1980-as évek
Leltári szám: 2014.6.275
Richard de Unger támogatásával

Tárgyfotó: Sarnyai Krisztina

Kiadványok a témában

Kapcsolódó adatbázisaink

JEGYEK