Kiállítás
Programok
Múzeumpedagógia
Segítséggel élők
Látogatói információk
Étel-ital, vásárlás
Nyitvatartás
Gyűjtemények
Digitális adatbázisok
Tematikus digitális tartalmak
Kiadványok
A hónap műtárgya
Gyűjteményi szolgáltatások
Könyvtár
Hírek
A múzeum története
Főépület
Gyűjteményi Központ
Kultúrstratégia
Munkatársak
Közérdekű adatok
Önkéntesek
Néprajzi Múzeum
Budapest 1146, Dózsa György út 35.
Telefon:
+36 1 474 2100
E-mail:
info@neprajz.hu
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
JEGYEK
Ajándékutalvány
English
Látogatás
Kiállítás
Programok
Múzeumpedagógia
Segítséggel élők
Látogatói információk
Étel-ital, vásárlás
Nyitvatartás
Gyűjtemény
Gyűjtemények
Digitális adatbázisok
Tematikus digitális tartalmak
Kiadványok
A hónap műtárgya
Gyűjteményi szolgáltatások
Könyvtár
Múzeum
Hírek
A múzeum története
Főépület
Gyűjteményi Központ
Kultúrstratégia
Munkatársak
Közérdekű adatok
Önkéntesek
Webshop
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Néprajzi Múzeum
Budapest 1146, Dózsa György út 35.
Telefon:
+36 1 474 2100
E-mail:
info@neprajz.hu
Decemberi látogatása előtt kérjük, tájékozódjon a Néprajzi Múzeum nyitvatartásáról!
Részletek
Látogatás
Gyűjtemény
Múzeum
Webshop
English
Látogatás
Gyűjtemény
Múzeum
Webshop
Hírek
Nyitóoldal
Múzeum
Hírek
Székelyföldi digitalizációs projekt - Áfonyaszedő
Székelyföldi digitalizációs projekt - Áfonyaszedő
megosztás
e-mail
nyomtatás
Hogyan tegyünk szert gyorsan, sok áfonyára és mikre tudjuk felhasználni? A Néprajzi Múzeum székelyföldi digitalizációs projektjéből ez is kiderül!
Áfonyaszedő
Az előszeretettel gyűjtött erdei gyümölcsök sorában előkelő helyet foglal el az áfonya. Gyergyó vidékén kétféle változata él: a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus), helyi nevén fekete kokojza, és a vörös áfonya (Vaccinium vitis-idea), helyi nevein piros/veres kokojza, havasi meggy, fásmeggy. Nyers fogyasztásuk mellett télire is elteszik: mindkét gyümölcsből készítettek lekvárt, bort, szörpöt, befőttet. A piros kokojza legegyszerűbb tartósítási módja (nagyobb befőttesüvegben, hideg vízben) egyben az optimális is, értékes hatóanyagai így őrződnek meg leginkább, és ily módon eltéve savanyúságként is fogyasztható húsok mellé. Mind a vörös, mind a fekete áfonyának (ez utóbbi kórójának és levelének) gyógyászati felhasználása is ismert, különböző gyomorbántalmak ellen. Mindkét áfonyafaj fenyvesekben alkot aljnövényzetet, termései viszonylag aprók. Ennek ellenére többnyire kézzel szedték, utóbb azonban a szedés megkönnyítésére a szaporább munka érdekében házi készítésű áfonyafésűt vagy kokojzaszedőt fabrikáltak. A fenyőfából készült kis láda aljára párhuzamosan erősített, bádogpántba fűzött vastag drótoknak köszönhetően az áfonyatöveket átfésülve nagyobb mennyiségű gyümölcsbogyót lehet egyetlen kézmozdulattal begyűjteni. Hazaszállításukra kéregkászu helyett újabban vedret használnak, akik mellékjövedelem reményében nagyobb mennyiségben szedik, házalva vagy piacokon értékesítik.
Ajánlott hírek
Székelyföldi múzeumokban digitalizál a Néprajzi Múzeum
Székelyföldi digitalizációs projekt - Kászu
Székelyföldi digitalizációs projekt - Izniki bokály
JEGYEK