Hírek

Készíts saját designt a Néprajzi Múzeum új alkalmazásával!

Bemutatkozik a Néprajzi Múzeum motívumalkotó alkalmazása

Hogyan válhat sajátunkká, mindennapi életünk részévé egy-egy múzeumi tárgy? A Néprajzi Múzeum új alkalmazása erre a kérdésre ad dinamikus választ a Múzeumok Világnapján bemutatott Motívumalkotó alkalmazásával. A könnyedén használható applikáción keresztül az online elérhető vektorizált díszítmények és motívumok szabadon újraértelmezhetők, változatos felhasználási területekre tovább alakíthatók, egyedülálló módon ötvözve így a múzeumi forrásanyag és a technológia nyújtotta lehetőségeket.

A Motívumalkotó digitális applikáció ezer darab vektorizált díszítményt és motívumot gyűjt össze a Néprajzi Múzeum magyar és nemzetközi műtárgyainak mintái közül.

Ezek a tárgyak a múzeum kiállítási egységeiben is szerepelnek, így az applikációban nemcsak a hagyományos népi kultúra anyagainak díszítményeivel, hanem iparművészeti és kortárs tárgyak mintáival is találkozhatnak a felhasználók.

Minden egyes díszítménynél és motívumnál lehetőség van megtekinteni a hordozó tárgy fényképét, annak részleteit, származási helyét, és további adatait. A cél, hogy a felhasználó úgy alkalmazza a motívumkincset, hogy háttértudást is szerezhessen a tárgyakra vonatkozóan, ugyanakkor szabadon és kreatívan alkosson, új terveket hozzon létre, melyeket saját részre szabadon felhasználhat.

A motívumkészítő alkalmazás a díszítmények világának és a matematikának a találkozása, ahol lehetővé válik, hogy a motívumok szabad transzformációja minőség- és adatvesztés nélkül új megjelenési formákat hozzon létre. Ez a megoldás a maga nemében egyedülálló módon ötvözi a múzeumi forrásanyagot és a technológia nyújtotta lehetőségeket. A projekt a Néprajzi Múzeum és a MOON42 RDI informatikai cég több éves munkája során jött létre, melynek során előbb a tárgyakról származó díszítmény adatbázis valósult meg, majd erre épült rá ez a digitális applikáció.

Próbáld ki!

A projekt a Néprajzi Múzeum és a MOON42 RDI informatikai cég több éves munkája során jött létre, melynek során előbb a tárgyakról származó szakmailag ellenőrzött vektorizált díszítmény-adatbázis valósult meg, majd erre épült rá ez a digitális applikáció, melynek fejlesztésén még folyamatosan dolgozunk.

Ötlet, koncepció és tervezés: Lőrincz Emőke és Tasnádi Zsuzsanna
Minden jog fenntartva 2022. Néprajzi Múzeum

JEGYEK