Hírek

Idén már két rangos díjat is nyert a Néprajzi Múzeum arculata

Magyar Formatervezési Díj Vizuális Kommunikáció kategória fődíja után a Kreatív magazin által alapított RGB díjának nagyarculat kategóriájában is díjat kapott a Néprajzi Múzeum DE_FORM és Explicit Studio által tervezett arculata – a szakmai zsűri a legjobb, azaz RED fokozattal minősítette. Ennek kapcsán szeretnénk felhívni a figyelmet az Octogon magazin cikkére!

Néprajzi Múzeum 2022-ben küldetéséhez, gyűjteményének összetettségéhez, valamint a néprajztudományban betöltött szerepéhez méltó helyet kapott a Városliget kapujában. A megújulást, a jelenkorral való szimbiózist, a múlt örökségének vibrálóan színes rétegeit egyszerre tükrözi az intézmény megújult arculata.

A Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorábbi néprajzi múzeumaként 1872 óta gyűjti, archiválja, óvja, kutatja és közvetíti a magyarországi, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit. Az intézmény tárgyak, képek, szövegek, hangok és gondolatok gyűjteménye, a világ megismerésének gazdag és sokrétű forrása, a kultúrák és generációk közötti párbeszéd fóruma. Ez a folyamatos nézőpontváltást igénylő gondolkodás köszön vissza a múzeum új arculatában.

A megújulás elengedhetetlen szempontja, hogy az arculat képes legyen a jelen és a jövő digitális környezetében is megállni a helyét, és képviselni tudja az intézményt a nemzetközi színtéren is.

Az új arculat kialakításánál a cél a néprajz kulturális sokszínűségéhez illeszthető, az intézmény magyar és nemzetközi tárgygyűjteményének szerteágazó motívumvilágára reflektáló vizuális identitás megalkotása volt. Az embléma mintarendszere a négy égtáj irányából olvad össze egy vizuális jellé, ezzel utalva a változatos, minden földrészt magába foglaló gyűjteményre és a múzeum nyitottságára. Az embléma kör alakjával és vizuális gazdagságával reflektál az intézmény múltbeli arculatára, ez esetben azonban három különböző jelből egy összetett jel született.

Folytatatás az Octogon.hu oldalon

JEGYEK