Hírek

Zárvatermő - Foglalkozásajánlat iskolásoknak

A Néprajzi Múzeum 2018-2022 között nem fogadott látogatókat. A zárt kapuk mögött óriási előkészítési munka folyt: új raktárba költöztek a tárgyak és új épületbe költözött az egész múzeum. Ez idő alatt mégis új darabokkal, múzeumi nyelven “szerzeményekkel” bővült a gyűjtemény, melyet Zárvatermő című időszaki kiállításunkon mutatunk be.

 

ALSÓ TAGOZATOSOKNAK

A cowboy, a balerina és társaik – cérnababák között

Nagyon különös világ elevenedik meg a múzeum egyik új szerzeményében. Több mint száz aprócska cérnababa társaságát láthatjuk a világ szinte minden tájáról. Kik ők, mit csinálnak együtt, hogy kerültek éppen egy múzeumba? Egyáltalán mitől cérna, és mire jó egy cérnababa?

A sok-sok kérdés megválaszolására játékos, mesélős helyzetekben kerül sor, és a foglalkozás során egy saját cérnafigura készítése is kipróbálható.

 

FELSŐ TAGOZATOSOKNAK ÉS KÖZÉPISKOLÁSOKNAK

Gyűjtőszenvedély

Életünk során számtalan formában előbb csak halmozunk, majd egyszer csak gyűjteni kezdünk, hol különleges, hol hétköznapi dolgokat. Ritkaság, mennyiség, érték, kötődés, praktikum…. vajon milyen szempontokból tesszük ezt? Mitől válik valami érdekessé számunkra, és mitől lesz mások számára, netalán egy múzeum számára is értékessé?

A résztvevők saját szokásaikon és tárgyaikon keresztül vizsgálhatják meg, hogyan válhat egy hétköznapi tárgy műtárggyá. Ebben a Zárvatermő c. kiállítás mellett, a ZOOM tárlat is segítségükre lesz.

 

KÖZÉPISKOLÁSOKNAK

Egy festett bútor és a reforméletmód

A 19. század végén szerveződött művésztelepek szemléletbeli megújítását gyökeres életmódváltással is összekapcsolták. A nagyvárosból való kivonulás (szecesszió) a természettel való békés együttélés biztosítékát jelentette számukra.

A foglalkozás a kiállítás népies stílusú bútorait, azok motívumait és a mögöttük meghúzódó „életfilozófia” kapcsolatát tárja fel. A vizualitás felől közelítünk a 20. század eleji és korunk társadalmának ember – természet viszonyához. Vitassuk meg együtt, milyen módon van jelen hétköznapjainkban ez a kapcsolat!

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Foglalkozásra jelentkezés: muzeumpedagogia@neprajz.hu
A foglalkozás időtartama: választható 60 vagy 90 perces változatban
Belépő: MÉTA csoportos foglalkozásjegy
60 perc: 1 700,- Ft/fő
90 perc: 1 950,- Ft/fő

Online jegyvásárlás


Találkozási pont: központi információs pult, -2. szint (Ruhatár, mosdó is itt található.)


Kérjük, a foglalkozás előtt 15 perccel korábban érkezzenek!

 

JEGYEK