Kiállítás

Zárvatermő

2023. ápr. 14. - 2024. febr. 4.

Az öt év zárvatartás műtárgy gyarapodásából mutat be válogatást a Néprajzi Múzeum. A kiállítás április 14. (péntek) 14 órától látogatható.

Online jegyvásárlás

A budapesti Néprajzi Múzeum Európa egyik jelentős szakmúzeuma, új épületének köszönhetően pedig a világ egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye. A költözés alatt a múzeum nem fogadott látogatókat, a külvilág számára zárva volt. A rendhagyó munkakörülmények ellenére azonban a múzeum gyűjteménye ez idő alatt is gyarapodott – a nagy jelentőségű szerzeményekből egy-egy válogatott kollekciót láthatnak az érdeklődők az április 14-én megnyílt Zárvatermő c. kiállításon.

A kiállítást Sebő Ferenc népzenekutató, Kossuth- és Nemzet Művésze díjas énekes, dalszerző nyitotta meg. A megnyitón elhangzott beszéde itt érhető el.

Asztal (részlet az asztallap festéséről). Gödöllő, 20. század első fele
Asztal (részlet az asztallap festéséről). Gödöllő, 20. század első fele

Az elmúlt öt évben történt gyűjteménygyarapodás a múzeum állományában nemcsak számbeli növekedést, hanem minőségi változást is eredményezett: az új szerzemények különlegesebbé és teljesebbé teszik a múzeum gyűjteményeit. Két nagy magángyűjtemény – az 1360 darabos Román-gyűjtemény és a 671 darabos Knopp János kollekció - megvásárlása mellett ajándékok révén, terepmunkák eredményeivel, afrikai expedíció helyszíni gyűjtésével és további felajánlott és megvásárolt archívumi és tárgyi együttesekkel is gazdagodott a múzeum.

Női öltözet, az Állami Népi Együttes Ecseri lakodalmas című koreográfiájához készült színpadi jelmez. A női főszereplő újmenyecske-öltözete.  Budapest/L’Étang-la-Ville, Franciaország 1970-es évek
Női öltözet, az Állami Népi Együttes Ecseri lakodalmas című koreográfiájához készült színpadi jelmez. A női főszereplő újmenyecske-öltözete. Budapest/L’Étang-la-Ville, Franciaország 1970-es évek

A 17. századi céhládától a 18-19. századi szakrális tárgyakon, bútorokon át különleges kerámiákig terjednek az egyes korszakokat és készítési technikákat reprezentáló darabok.  Emellett láthatók lesznek gombosi textilek, colari viseletek, bonyhádi bútorok is. A tárgyak sokfélesége miatt az intézmény gyűjteményeinek jelentős része érintett a gyarapodásban, így például az Afrika-gyűjtemény mellett a Bútor-, Egyházi-, Kerámia- valamint a Textil- és Viseletgyűjtemény is.

Az új szerzeményeket először láthatja a közönség áprilistól a Néprajzi Múzeum új épületében.

JEGYEK