Hírek

Takarítás, de nem akárhogyan!

Közös missziónk a műtárgyak megőrzése

A Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma adott otthont a Múzeumi Állományvédelmi Bizottság szakemberei által tartott harmadik ismeretterjesztő szakmai napnak. A Mátra Múzeum különleges atmoszférájú terébe Heves vármegye 6 különböző múzeumából érkeztek kollégák a szakmai előadásokat és diskurzust tartalmazó eseményre. Ezúton is köszönjük Báryné Gál Edit igazgató asszonynak a fogadtatást, Sikéné Kovács Melindának (Dobó István Vármúzeum, állományvédelmi osztályvezető), és Szabó Csabánénak (Dobó István Vármúzeum, műtárgyvédelmi asszisztens) pedig az esemény szervezésében nyújtott számtalan segítséget.

Baloldali fotó: Bozsik Bella, jobboldali kép: Mátra Múzeum
Baloldali fotó: Bozsik Bella, jobboldali kép: Mátra Múzeum

Az ismeretterjesztő nap küldetése, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a múzeumi dolgozókkal a megelőző műtárgyvédelem lehetőségeit, előnyeit, és azokat a legfontosabb teendőket, amivel a csapatként működő múzeumi kollektíva minden tagjának érdemes tisztában lennie. A műtárgyakkal folytatott napi tevékenységek állományvédelmi szempontól munkakörönként nem különülhetnek el, hiszen a szállítóktól a takarítókon, a teremőrökön keresztül a kutatásokat vagy beavatkozásokat végző muzeológusokig, restaurátorokig mindenkinek hansonló gondossággal és körültekintéssel szükséges a műtárgyakkal foglalatoskodniuk a hosszútávú megőrzés érdekében.

Orosz Péter /MÁB tag, Néprajzi Múzeum - állományvédelmi csoportvezető/ Műtárgyterekre ártalmas környezeti hatások című előadásában és

Sipeki Zoltán /MÁB tag, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum állományvédelmi osztályvezető/ Műtárgyterek szellőztetése és takarítása című előadásában

részletesen beszéltek arról, mennyire fontos a műtárgyterek szakszerű szellőztetése és takarítása. Kiemelték, hogy a tárgyak károsodásai megelőzhetőek több (időjárási viszonyok figyelembevételével) gyors és hatékony szellőztetés megvalósításával, a rendszeres, alapos, de figyelmes takarítással. Különösen fontos, hogy minden rendellenes jelenségre figyeljünk oda, s ne takarítsunk fel pl. műtárgyak közelében felbukkanó rovarokat, finom port, lehulló anyagdarabokat anélkül, hogy azt ne jeleznénk az állományvédelmi felelősnek, hiszen minden ilyen megjelenő eltérés információt tartalmazhat pl. egy esetleges rovarfertőzésről.

A témához kapcsolódóan a MÁB gondozásában egy szakmai segédanyag is készült, Bozsik Bella /Néprajzi Múzeum, állományvédelmi asszisztens/ közreműködésével, amely közérthető formában illusztrálja a takarítás és szellőztetés szabályait. A posztert minden ismeretterjesztő napot vendégül látó intézmény ajándékba kapja, majd a programsorozat lezárulása után mindenki számára elérhetővé válik az allomanyvedelem.hu weboldalon, az előadások prezentációjával egyetemben.

Fotó: Bozsik Bella
Fotó: Bozsik Bella


Az ismeretterjesztő nap teljes programja:

10.00 - 11.30
A múzeumi állományvédelmi tevékenység
Műtárgyterekre ártalmas környezeti hatások
Előadó: Orosz Péter
/MÁB tag, Néprajzi Múzeum - állományvédelmi csoportvezető/

11.40 - 12.30            
Műtárgyterek szellőztetése és takarítása
Előadó: Sipeki Zoltán
/MÁB tag, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum állományvédelmi osztályvezető/      

13.15 - 14.00
Múzeumi kártevők és a penész megjelenése
Előadó: Dicső Ágnes

/MÁB tag, Iparművészeti Múzeum állományvédelmi asszisztens/

14.10 - 14.55
Műtárgyakban rejlő veszélyes anyagok
Előadó: Sipeki Zoltán

15.05 - 16.05
Műtárgyterek kialakítása
Előadó: Orosz Péter

16.05-16.30
Kötetlen beszélgetés és programzárás

 

Az ismeretterjesztő nap a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet közös szervezésben, a Petőfi Kulturális Program részeként valósult meg.