Kiállítás

World Press Photo 2003

2003. okt. 18. - 2003. nov. 16.
A World Press Photo független, nonprofit szervezet; 1955-ben alakult meg Hollandiában. Fő célkitűzése a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása és népszerűsítése szerte a világon. Az évek során a szervezet a sajtófotózás és a szabad információcsere független műhelyévé nőtte ki magát. Működése őfensége Bernhard, Hollandia hercege védnökségét élvezi.

 

Céljai megvalósítása érdekében a World Press Photo szervezet minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotóversenyét. A díjazott fotókból egy vándorkiállítás készül, amelyet évről évre több mint egymillió ember tekint meg a világ 35 országában. A díjnyertes alkotásokat bemutató évkönyv hét nyelven jelenik meg. Az adott esztendő legkiválóbb munkáit felvonultató évkönyv egyszerre kiállítási katalógus és érdekfeszítő önálló dokumentum.

A 2002. év eseményeit bemutató 46. World Press Photo versenyre 118 országból 3913 fotóriporter küldött riportképet. A kiállítás fotóit egy független nemzetközi zsűri 53 597 képből, két hétig tartó mérlegelés után válogatta Amszterdamban, ez év februárjában. A pályaművek 69 százaléka digitális formában érkezett a pályázatra, ahol kilenc kategória díjait angol, amerikai, ausztrál, belga, dán, dél-afrikai, cseh, finn, francia, japán, kirgiz, lengyel, magyar, olasz, örmény és perui fotóriporterek kapták. Gárdi Balázs, a Népszabadság munkatársa a sportkategória első díját nyerte el.

A World Press Photo nemzetközi szponzorai: a Canon, a KLM Royal Dutch Airlines, a TPG, a Global Mail, az Express and Logistics társaság.

A magyarországi kiállítás szponzorai:
Főszponzor: Credit Suisse
Támogatók: Zipfer, Canon Hungária Kft., Artotel, Novoprint Rt., Hungarocamion
Médiatámogatók: TV2, Sanoma, 168 óra, HVG, Radiocafe

A kiállítás szervezője Révész Tamás, Herald Kiadó, a World Press Photo Nemzetközi Tanácsadó Testületének ügyvezetője.
E-mail: heraldgate @ cs . com

A World Press Photo angol nyelvű honlapja: www.worldpressphoto.nl

JEGYEK