Kiállítás

Képgyártó dinasztia Székelyudvarhelyen

A Kováts-napfényműterem száz éve 2007. márc. 21. - 2007. szept. 30.
A huszadik század első évtizedében épült Székelyudvarhelyen, a Kossuth utca 21. szám alatt az a napfényműterem, amelyben egykoron id. Kováts István, majd ifjabb Kováts István, napjainkban pedig Kováts Árpád és felesége fényképezi a betérőket. A kiállítás első részében a kisvárosi "fényírda" sajátos miliője elevenedik meg, ahol a látogatók az eredeti műterem különleges hangulatában érezhetik magukat. A nézők az itt készült felvételeket szemlélve valóságos "időutazást" tesznek, hiszen nem csupán az öltözetek és a divatstílusok mások korszakonként, hanem a fényképezkedők és az alkalmakat kísérő szokások is.

A helyi fotográfusok lokálpatrióta polgárok és alkalmi fotoriporterek is voltak: egyéniségükből adódó érdeklődésből, hivatástudatból rengeteget fényképeztek a műterem falain kívül. Székelyudvarhely, a híres iskolaváros kulturális és kézműipari központ, és a vonzáskörzetéhez tartozó falvak más és más arcukat mutatják a fényképeken.

A székelyudvarhelyi műterem a 21. század elején is eredeti rendeltetése szerint működik, és várja a magukat megörökíteni vágyókat. Pillanatnyi igény vagy hangulat szerint készülhet polaroid felvétel, digitális kamerával készített vagy historikus díszletek között, a nagygéppel felvett fénykép. A kiállítás érdekes a messziről jött látogatónak, újdonságokat tartogat a helybelieknek, de az erdélyieknek is, mivel eddig még soha sem látott felvételeket mutat be a közönségnek.

Rendező: Fogarasi Klára

JEGYEK