Kiállítás

Better Future

Finn tervezők állásfoglalásai 2009. jún. 28. - 2009. nov. 1.
A Better Future című kiállításon a helsinki Iparművészeti Egyetemen tanuló divat- és textiltervezők munkái láthatóak.

 

A kollekciók a fenntartható tervezés széleskörű lehetőségeit mutatják be. Valamennyi tervező a fenntarthatóság valamely szempontját dolgozta fel: Helyi erőforrások, Hatékony anyagfelhasználás, Reciklált anyagok és Újrafelhasznált ruhák. Meggyőződéssel állnak ki állásfoglalásuk mellett a Szebb Jövőért.

A Finnagora igazgatója: Anneli Temmes
A kiállítás kurátora: Pirjo Hirvonen professzor
Kiállítási koncepció, tervezés és grafika: Tiina Rytkönen & Katharina Schmidt, tértervező hallgatók


LOKÁLIS

"A Not Ugly olyan nőiruha-kollekció, amelyet a Not Ugly divattervezési rendszer inspirált. Ez olyan hozzáállás, amely a fenntarthatósággal kapcsolatos szokásos elképzelést kerülve az empátiára, élvezetre és tapasztalatra összpontosít.Szükség van bizonyos harciasságra a főáramlattól való eltérés megvalósításához és új utak bejárásához. Merészség, hit és erő kellett a kidolgozott Not Ugly rendszerhez és kollekcióhoz, ezek a jellemzők segítettek a kollekció vizuális kidolgozásához harci felszerelés, ritmus és minta formájában.A kollekció egységesen jelenik meg alternatív, tapintható rostokkal és anyagokkal, amelyek a jó érzést és barátságosságot hivatottak közvetíteni.Különös figyelmet fordítottunk a minőségre, stílusra és kidolgozottságra annak érdekében, hogy lehetővé váljon egy hosszú időtartamú együttlét a ruha és viselője között."

Liisa Riski ruhatervező


HATÉKONY

"A Primitív Kollekció a múlt primitív erejét sugározza, ám elveitől vezetve szilárdan a jövőbe tekint. A kollekció nyomott selyemruhákból és rénszarvasbőrből szőtt kendőkből áll.
A tervezés kiindulópontja a fenntartható fejlődéssel foglalkozó Új Európai Identitás projekt volt. Az én fenntartható fejlődésről kialakított elképzelésem hosszú élettartamú anyagokból készülő jó minőségű termékek előállítása. A felhasznált bőr az Ahlskog nevű vállalat által adományozott maradékanyag. Az ipari maradékanyag felhasználásával hozzájárulok a környezet védelméhez, hiszen kevesebb hulladék keletkezik. A létrejövő terméknek esztétikailag akkor is éppen olyan jó minőségűnek kell lennie, mint ha nem a fenntartható fejlődésen lenne a hangsúly. Úgy gondolom, hogy ez a hosszú élettartamú és fenntartható formatervezés jövője."

Mervi Hilvo, MA-hallgató, textiltervezés


RECIKLÁLT

A Rag Child kollekció férfiak és nők számára készült. A felhasznált anyagot reciklált textilhulladékból szőtték. Az ihletet az emberi bőrre emlékeztető különféle organikus struktúrák és az emberi test pőreségének sebezhetősége adta a műanyag és fémtárgyakkal kapcsolatba állítva. Az anyagválasztás során érdekeltek a komoly ellentétek, szintek és átláthatóság. A szőtt anyagban rendkívül különböző anyagok olvadnak össze és alkotnak élő, átmenetes felületet. A ruhákban csipke- és rongyszerű foltok, részletek vannak utalva az anyagszerűségre és töredezettségre.
A ruhák vizuális megjelenése egyszerű és gazdaságos. Emiatt időtlenek és ökológiailag működőképesek. A férfi és női ruházat mellett a kollekcióban található uniszex ruha is, ami sokoldalúbbá teszi az öltözéket és hosszabb élettartamot biztosít.

Emma Vuorinen, MA, ruhatervezés
Emmakaisa Soisalo, MA, ruhatervezés


ÚJRAFELHASZNÁLT

"Munkám során kórházból szerzett textíliákat használtam, egészen pontosan rózsaszínű pizsamákat. Finnországban a betegek a kórházban kapott ruházatot viselik. A kórházakban egységes pizsamákat használnak. A méretezés XS-től XL-ig terjed, a különböző méretek különböző színekben készülnek. Hosszú időszakokon át viseltem kórházi ruhát. Az én méretem, az X rózsaszínű volt. A pizsamákon semmi személyes vonás sincs. A tisztítóból érkeznek és a tisztítóba kerülnek. A beteg viselete, a betegség egyenruhája. A betegségek egyediek, mindenki külön személyiség, bármi is a diagnózis. A betegeket mégis a szabályok szerint beöltöztetik. Megfosztják őket a személyiségüktől, beskatulyázzák őket. A munkám során a szabályos pizsamákat egyedivé tettem. A magam képére formáltam azokat."

Nora Sederlöf, MA, divattervezés

JEGYEK