Kiállítás

Rakosi60@neprajz.hu

2012. márc. 9. - 2012. máj. 1.
Hatvan évvel ezelőtt 1952. március 9-én nyílt meg a Rákosi Mátyás 60. születésnapjára rendezett grandiózus tárlat a Néprajzi Múzeum mai épületében, a volt Igazságügyi Palotában.

 

A kiállítás a Rákosi születésnapjára készített, illetve az őt köszöntő ajándékokat mutatta be.Többek között nagy anyagot vonultatott föl a népművészeti alkotók munkáiból. A hímzett és szövött textíliák, kerámiák, fa- és szarufaragások, karikás ostorok, népviseletes babák, díszalbumok mellett jellegzetes tárgycsoportot alkottak a különböző gépek, szerszámok kicsinyített másai.

A hatalmas anyag a teremsorokon kívül a második emeleti galériákat és folyosókat is megtöltötte. Az egykori esemény 60. évfordulóján megnyíló alkalmi, további kutatásra ösztönző tárlat a Néprajzi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeiből válogatott műtárgyak segítségével idézi meg az épület történetének ezt a nem mindennapi "sztárkiállítását".


A kiállításcím egyben élő e-mail kapcsolat, amelyen emlékeket gyűjtünk a 60 évvel ezelőtti kiállításról. Kérdéseink az egykori látogatóhoz: csoportosan vagy egyénileg érkezett-e, milyen benyomásokat őriz, milyen tárgyakra emlékszik? A részletes beszámolók és az emlékmorzsák egyaránt segíthetnek a tárlat képének felidézésében. Gyűjtjük a Rákosi-születésnapra készült vagy felajánlott tárgyakat, a tárgyakról készült fényképeket és az ajándékozásról szóló családi vagy kollektív emlékeket is.

Tárlatvezetés a kiállításban

2012. április 1-én 12 órától Gyarmati György történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) főigazgatója, A Rákosi-korszak című könyv szerzője tart tárlatvezetést a kiállításban.

Egy kultusz anyagi kultúrája

Elkészült a rakosi60@neprajz.hu tárlatunk virtuális kiállítása, ahova felkerült a jelenlegi időszaki kiállításunk teljes anyaga, valamint a 60 évvel ezelőtti "sztárkiállítás" ismertetője, műtárgyai, fényképfelvételei és filmhíradói.

 

Rakosi60@neprajz.hu

A legújabb tárlatunkat március 9-én megnyitó Dr. Voigt Vilmos egyetemi tanár, egykori látogató megnyitó beszéde már olvasható a Magyar Múzeumok online magazinban.

 

 

 

Kapcsolódó adatbázisaink

JEGYEK