Kiállítás

TÁRGYAS_RAGOZÁS → szubjektív etnográfia

Tanulmányi kiállítás 2013. febr. 22. - 2013. júl. 10.
33 tárgy 7 képben. Klasszikus etnográfiai témák, régi és mai tárgyak: díszítőművészet, ősformák, tömegtermékek, formatervezett egyedi tárgyak. Éppen úgy, mint egy múzeumi gyűjteményében: együtt mesélnek a múltról és a máról, hasonlóságokat és különbségeket állítanak egymás mellé, vitába szállnak egymással. Színes mintázat.


Mi a kapcsolat egy 19. századi, finoman megmunkált bőr nyereg és egy fröccsöntött gyerek játékmotor között? Érzünk-e egyezést egy kanalasgém csőréből készített villa-kanál és egy eldobható evőeszközkészlet között a formai hasonlóságokon túl? Elgondolkodunk-e azon a technológiai változáson, amit egy olajmécses és egy kézzel tekerős kondenzátoros zseblámpa jelent a világítás és a fény kultúrájában? Miként véd másként egy esőkalap és egy kerékpáros sisak? Egy kézzel faragott támlásszék és egy fóliából hegesztett felfújató fotel mit mutat meg a lakáskultúráról, a kényelemről, a tárolásról? És persze: a muzeológiáról.

Miről mesélnek tárgyak? Kik a mesélők? Tudósok? A leltározást végző szakemberek? A termékeket előállító tervezők és designerek? Vagy akár az utca embere? A szomszéd néni? Esetleg mi magunk? Vagy így együtt?A kiállításban a múzeumi gyűjtemény mesél. A gyűjtemény különböző korú, megmunkálású, anyagú, díszítésű tárgyai, amelyek akár több mint száz éve, vagy akár épp tegnap kerültek a gyűjteménybe. Más-más lehetőséget kínálnak, más-más összefüggésekre utalnak, van olyan, amiről nagyon sokat tudunk, van, amiről keveset, de addig faggatjuk őket, amíg csak bírjuk.A kiállítás munkatársai gyerekek, fiatalok és felnőttek csoportjai számára egyaránt kínálnak speciális, interaktív múzeumi órákat. A rendhagyó gyakorlatok segítik a tárgyak megismerését, a kiállítás jelrendszerének megértését.
Általános iskolás múzeumi órák - ajánló
Középiskolás múzeumi órák - ajánló
Egyetemi muzeológia órák - ajánló
A rendhagyó múzeumi szemesztert Frazon Zsófia muzeológus és Joó Emese múzeumpedagógus tartja.
A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai program nyitott, a már megvalósult programok módszertani és képanyaga bárki számára hozzáférhető és letölthető a kiállítás múzeumpedagógiai oldalán.

Kiállítási koncepció, rendezés: Frazon Zsófia
Múzeumpedagógia: Joó Emese
Látványterv és grafika: Narmer Építészstúdió

Tárgyas_ragozás ->szubjektív etnográfia - hanginstalláció hét szkeccsben
Írta: Keresztesi József irodalomkritikus, költő, dalszövegíró, slam poetry szerző
Előadja: Máthé Zsolt, Schönberger Ádám, Péter Kata és Radnay Csilla
Hangmérnök: Lukács Péter Benjamin, Vadon Zoltán, Várhegyi Rudolf
A Burgonya című dalt írta és előadja Máthé Zsolt, zene Keresztes Gábor


Tárgyas_ragozás ->szubjektív etnográfia - kiállításkatalógus és hangoskönyv (DVD)
Grafika: Kemény Márton János
Programozás: Kovács-Szabó Mariann
Fénykép: Sarnyai Krisztina
Szerkesztés: Frazon Zsófia


A tárgyas ragozás múzeumpedagógiai módszertani program 2013-ban múzeumpedagógiai nívódíjat nyert.

 

JEGYEK