Fekete-Körös-völgy lakói és települései a századfordulón

2012. szept. 7. - 2012. dec. 28.
A várasfenesi Györffy István Alapítvány kiállítása a budapesti Néprajzi Múzeum Fotógyűjteményéből.

 

Dr. Györffy István a Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának gyakornokaként aktívan részt vett Magyarország ismeretlen néprajzi vidékeinek felkutatásában, dokumentálásában. 1911-ben másfél hónapot töltött a Fekete-Körös völgyében kisebbségben és elzártságban élő magyarság körében, ahonnan hozzávetőleg négyszáz tárggyal (cserépedényekkel, háztartási textíliákkal, teljes viseletekkel és számos, a háztartásban és a gazdasági életben használt eszközzel), rajzokkal, huszonhat határ- és dűlőtérképpel, valamint közel százötven saját készítésű fotóval tért haza. Úgy vélte, hogy elszigeteltsége révén a magyarság e csoportja körében megmaradtak, ezáltal jól kutathatók kultúrájuk, életmódjuk archaikus, ősi vonásai.

A helyi közösségek kultúrájának bármely területét vizsgálta - településnéprajz, építészet, lakáskultúra, viselet -, mindenhol ezeket az archaikus vonásokat kereste. Kutatásai eredményeit számos publikációban tette közzé a Néprajzi Értesítő és a Földrajzi Közlemények különböző számaiban.


A várasfenesi Györffy István Alapítvány és a Néprajzi Múzeum együttműködésével jött létre a vándorkiállítás, amely a gyűjtő fekete-Körös-völgyi fotográfiáit mutatja be. A kiállításra kerülő anyag túlnyomó része a nagyközönség számára még ismeretlen, és a kiállítás különleges értéke, hogy azokhoz a közösségekhez, azokra a településekre viszi el a felvételeket, ahol azok 101 évvel ezelőtt készültek. A kiállítás a június 3-án nyíló várasfenesi bemutató után látható lesz Nagyszalontán, Tenkén, Bélfenyéren, Köröstárkányban, Magyarremetén, Belényesújlakon, Gyantán, Belényesen, Kolozsváron és Békéscsabán.

Rendező: Gebauer Hanga