Kiállítás

Ismerd meg és alkosd újra! Hagyományos mintakincsből új motívum

2024. ápr. 2. - 2024. ápr. 13.

A Néprajzi Múzeum Ismerd meg és alkosd újra! Hagyományos mintakincsből új motívum címen utazó kiállítást indít. A tárlat következő állomásán, a panyolai Közösségi Házban, április 2. és 13. között tekinthető meg.

Harmadik helyszínen nyílik meg a Néprajzi Múzeum Ismerd meg és alkosd újra! Hagyományos mintakincsből új motívum című kiállítása. Az utazó kiállítás központjában a magyar népi díszítőművészet megismertetése és annak mai használata áll, egy új digitális alkalmazás segítségével. A múzeum tárgyait, rajzait bemutató izgalmas tablók segítségével a látogató általános képet kap a Kárpát-medencére jellemző díszítőművészetről és ennek történetiségéről is háttértudást szerez. A tematikus és földrajzi bemutatás során egy-egy díszítmény vagy motívum történetét is megismerheti.

A tárgyakon levő díszítmények mai használatát az interaktív motívumalkotó alkalmazás teszi lehetővé a kiállításban elhelyezett érintőképernyő segítségével. Minden egyes díszítménynél és motívumnál lehetőség van megtekinteni a hordozó tárgy fényképét, annak részleteit, származási helyét, és további adatait. Úgy alkotunk tehát újabb mintákat, hogy tudjuk honnan származnak a forrásként felhasznált elemek.

A motívumkészítő alkalmazás a díszítmények és a matematika találkozása, ahol lehetővé válik, hogy a díszítmények minőség- és adatvesztés nélkül új megjelenési formákat alkossanak. Ez a megoldás egyedülálló módon ötvözi a múzeumi forrásanyagot és a technológia nyújtotta lehetőségeket.

Az utazó kiállítást a Néprajzi Múzeum a Petőfi Kulturális Program keretén belül valósítja meg. Az országos programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogram részeként a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.  Ennek köszönhetően a Néprajzi Múzeumban őrzött tudás most a legkisebb településen is elérhető válik, hol szakszerűen, hol élményszerűen!  A projektről részletesen itt olvashat! 

Motívumalkotó

Korábbi helyszínek: Romhány, Süttő

 

JEGYEK