Kiállítás

Talált tárgyak

Interaktív padlótárlat és fotókiállítás a szerb-magyar határnál gyűjtött tárgyakból a Sziget Fesztiválon 2016. aug. 10. - 2016. aug. 16.
Az idei Sziget Fesztiválon a Néprajzi Múzeum padlótárlata és fotókiállítása a 2015-ös menekülthullám során a szerb-magyar határvonalon gyűjtött, a menekültek által hátrahagyott tárgyakat mutatja be. A talált tárgyak tulajdonosait nem ismerjük, további sorsukról nincs információnk. A látogatókat párbeszédre hívjuk, hogy közösen próbáljuk meg értelmezni a tárgyakba sűrített élethelyzeteket, személyes sorsokat.

Amit látunk: szemét, banálisnak és jelentéktelennek vélt tárgyak, halomban vagy szétszórva, elhagyva.

Ami bennük rejlik: megtett utak, sűrű élethelyzetek, személyes történetek, egy 21. századi sorsesemény lenyomata.

A múzeum egyik kutatócsoportja a 2015 nyarán felerősödött menekülthullám egyik meghatározó állomásán, a szerb-magyar határövezetben járt. A kutatók Röszkénél és Ásotthalomnál egy rövid terepbejáráson tárgyakat gyűjtöttek és fotódokumentációt készítettek. A határon elhagyott vagy elvesztett, leginkább szemétnek tűnő tárgyak nagyon is fontosak, hiszen meghatározza őket a használat és a gyűjtés helyszíne, időpontja. Olyan leleteknek tekinthetők, amelyek rétegekbe rendeződnek – szinte úgy, mint egy régészeti feltáráson –, és így összegyűjtve, egymás mellé helyezve, csoportosítva jól kirajzolják a migráció láthatatlan folyamatát, magának az útnak a megtételét, az emberek és tárgyak viszonyát egy sajátos élethelyzetben.

A padlótárlat mellett látható fotósorozat a röszkei terepmunkáról, a gyűjtésről és a tárgyak múzeumba kerülésének folyamatáról mesél: a terepre való megérkezés első pillanatától, a feldolgozás folyamatán át, egy darabjaiban talált dokumentum restaurálásáig. A képeket a Néprajzi Múzeum fotográfusa, Kerék Eszter készítette.


A kiállítás Foster Hannah Daisy, Földessy Edina, Joó Emese, Kerék Eszter, Szeljak György, Vörös Gabriella, Wilhelm Gábor és külső szakértőként dr. Mihálffy Balázs közreműködésével valósult meg.

A kiállítás helyszíne:

Sziget Fesztivál, Múzeumi Negyed, Sátor határok nélkül
Nyitva augusztus 10 – 16. naponta 13.00 – 20.00 óráig.

A Sátor határok nélkül / Tent without borders a párizsi Nemzeti Bevándorlástörténeti Múzeum (Musée national de l’histoire de l’immigration) és a Néprajzi Múzeum közös kiállítási és programhelyszíne, melynek teljes programja elérhető itt.