Kiállítás

Itató 2.0, avagy egy demokratikus kerámiaedény

KORTÁRS KÖZELÍTÉSEK 3. 2024. jún. 5. - 2024. jún. 23.

 

Egy műfaj, végtelen megközelítési lehetőség – így is jellemezhetnénk a múzeum 2022-ben megnyílt állandó tárlatát, a Kerámiateret. Sorozatunkban a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió szimpóziuma művészeinek szemszögéből tekintünk rá a gyűjtemény tárgyaira. A kiindulópont, az inspiráció minden esetben ez a több mint 3000 darabot számláló kiállítási anyag.

A sorozat harmadik állomásaként Simon Holpert keramikusművész alkotását tekinthetik meg az érdeklődők.

Helyszín: Kerámiatér (-2. szint)

Simon Holpert 1976-ban született Franciaországban. Nyolc évet töltött Bécsben, majd 2019-ben költözött – magyar gyökerei miatt – Budapestre. Itt él és alkot azóta is. Európai polgárnak tekinti magát. Párizsban, a Sorbonne egyetemen tanult filozófiát, nyelvészetet és geopolitikát, de mindig is rajongott a művészetekért. Még Franciaországban találkozott Lise Meillan keramikussal – őt tekinti mesterének, tőle tanulta meg a keramikusmesterség fortélyait.

Kimondottan az anyag kézzel való megmunkálása érdekli: a kéz nyit utat számára az emberi lélekhez és a művészet lényegéhez. Az önkifejezéshez, az alkotáshoz a szabadságot az anyaggal való dinamikus, gátlásoktól mentes párbeszéd adja. Munkáiban kulcsfontosságú szerepe van a kísérletezésnek.

2014 óta szerepel kiállításokon Franciaországban, Magyarországon és Romániában. Kerámiáit több magángyűjtemény is őrzi Japánban, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Ausztriában és Magyarországon.