Audioguide

Bérelhető eszköz a Múzeum területén

A kis készülékek nyakba akaszthatóak, s a Kerámia vitrinben, mellmagasságban kihelyezett, fülhallgató formájú jeladókra irányítva indítják el a hangokat. Felugrik egy kék ikon, s a kör alakú gomb megnyomásával elindítható a hang (magyar, angol, német nyelven).
 

Tippek és tudnivalók  

 •  Az audioguide eszközre szóló jegy megvásárolható a kiállítói szinten levő jegypénztárban. 

 • Az audioguide eszközöket a -2 szinten, a kiállítótereknél adja ki a koordinátor munkatárs a pult kijelölt pontján a jegy felmutatásával. 

 • A koordinátor beállítja a nyelvet a készüléken. 

 • A fülhallgató (lehet saját is) csatlakoztatását követően indulhat a vezetett túra.

Az Audioguide túra menete 

 1. Az audioguide eszközök átvételi pontján, a pulton található „Audioguide indulópont” táblánál elhelyezésre került a két vitron első jeladója, így a túra elindításában a koordinátor kolléga nyújt segítséget, bemutatva a jeladók érzékelésének és aktiválásának is a módját. Amikor az eszköz érzékel egy jeladót, felugrik egy kék ablak, majd a nagy középső gomb megnyomásával elindul a hang. 

 2. Ezt követően indulhat a séta. Figyelje a padlón a számozást, és tartsa megfelelő magasságban a készüléket!  

 3. A hangokba lehetősége van beletekerni, (a tekerést jelölő gombokkal lent), de teljesen átugrani a következő hanganyagra nem lehet, mindenképpen a jeladók aktiválják a következő hanganyagokat az eszközön. Egy hanganyag végeztével a következő hanghoz tartozó jeladó aktiválásával indul a soron következő hang.  

 4. A túra végeztével ugyanúgy a –2, kiállítói szinten levő pultban kérjük, adja le az eszközt. A készülékek lopásgátló jeladóval vannak ellátva, s csak a kiállítói szinten használhatóak.

Mobiltelefonos applikáció 

A Néprajzi Múzeum mobilalkalmazását letöltve megvásárolható az etnoshop.hu felületen, vagyis a múzeum webáruházában. A vásárláshoz rövid regisztráció szükséges, - a mobilalkalmazásban vagy a vásárlási folyamat során a webshopban-, majd a mobilalkalmazásba a webshopban megadott jelszóval és felhasználónévvel belépve, az audioguide menüben aktiválható a megvásárolt hanganyag.  

Tippek és tudnivalók

 • Az aktiváláshoz stabil internet-elérés szükséges, amely a hanganyag terjedelme miatt 2-3 percet is igénybe vehet.   

 • A mobiltelefonos audioguide ára 1500 Ft, s adott felhasználónévhez kötve a hanganyag korlátlan elérését biztosítja.  

 • A hangok az audioguide menüben bármikor visszanézhetők és hallgathatók, sőt szövegesen is olvashatók. A többi látogatóra való tekintettel kérjük, amennyiben saját telefonjáról vesz részt az audio-túrán, azt fülhallgatóval tegye. 

 • Mobiltelefon esetén a telefon automatikus push üzenetet dob fel akkor, amikor egy következő hangot érzékelt: a látogató dönthet úgy, hogy a lejátszás alatt levő hangot hallgatja tovább vagy elfogadja az új felugró hangot és azt kezdi el lejátszani. Amennyiben új hangot fogad el, a hanglistában bármikor visszatérhet egy régi vagy soron következő hanghoz is. 

 • A hangok listája megjelenik a mobiltelefonon, így léptethető is mindegyik, illetve a padlózatra kihelyezett számok segítségével beazonosíthatók a hangok, így szabadon választhat a hangfájlok között.