FÉRC projekt

A FÉRC pályázatról

A Néprajzi Múzeum 2022-ben költözött be új otthonába, a Városliget egyik impozáns épületébe. A Kossuth téri épületet egy minden tárgyat érintő revízióval összekötött költözéssel hagyta el. Ennek során előkerültek olyan tárgyak is, amelyek nem lettek a gyűjtemény részei.

A pályázattal az intézmény azt kívánja megmutatni, hogy a múzeumi tárgynak nem megfelelő textíliákat hogyan emelhetjük vissza a mindennapi életünkbe, a hagyományok tisztelete mellett, kreatív módon.

A projekt a környezeti fenntarthatóságot is célozza, amit a projekt „arcának” választott textil is jól szemléltet: az átalakításra utaló öltések alapján több funkciót is betöltött; javítása, foltozása a végsőkig való használatot, egyben a kézi munka értékét is jelzi.

A kiírás célja használati tárgyak és műalkotások létrehozása az említett anyagok felhasználásával.

A 2024-es pályázati kiírás letölthető itt.

Részletes leírás és képanyag az alapanyagokról itt érhető el.

Milyen textilekről is van szó pontosan?

A Néprajzi Múzeum Textilgyűjteménye által a pályázathoz felajánlott tárgyak nem tartoznak a műtárgyak közé, így más célra szabadon felhasználhatóak, újrahasznosíthatóak.

Hogyan alakult ki ez a tárgycsoport és milyen az összetétele? Mi indokolja, hogy szabadon felhasználhatóak a múzeumi kereteken kívül?

Az intézmény költözése során összegyűlt leltározatlan, szakmai szempontból múzeumi megőrzésre nem javasolt tárgyakról van szó, amelyeket képző- és iparművészeti felhasználásra különítettek el, azt remélve, hogy a tárgytöredékek nem semmisülnek meg, hanem „új életet” kezdhetnek. A felajánlott tárgyak esetében az újrahasznosítás, az új funkció kialakítása jelenti a méltó tovább élést.

Ebben a tárgycsoportban vannak töredékességük, állapotuk miatt önmagukban dokumentumértékkel nem rendelkező darabok, de sok az adományozók által a múzeumban hagyott, ám hivatalosan át nem vett, a szakemberek ítélete szerint nem néprajzi tárgy is.

A Textilgyűjtemény muzeológusai már több fázisban szelektálták, csoportosították a leltározatlan anyagot, illetve a múzeum más osztályainak és külsős intézményeknek ajánlották fel a válogatás lehetőségét (például múzeumpedagógiai hasznosításra, a Demonstrációs Gyűjteménybe, a Skanzennek vagy a Kiss Áron Játéktársaságnak). Ez a töredékhalmaz tehát a hosszú válogatás utáni maradék.

Milyen fizikai állapotúak az anyagok?

  A textilek használatból kerültek ki, ezért állapotuk eltérő. Van, amelyik szakadt, kopott, színét vesztett. A gyenge szerkezetű textileknél pótanyag alkalmazására lehet szükség a felhasználás során. A textilek között nincs két ugyanolyan, viszont kategóriákba sorolhatóak, például: nyers/fehér színű szövött anyagok piros hímzéssel; szalagok és csíkszerű szövettöredékek; viseletből kivágott díszítmények; párnahuzatok; terítők; szőttesek; csipkék stb., ahogy a mellékelt képeken is látható.