Múzeumpedagógia

Világ kultúrái

Tőlünk távoli kultúrák népeinek világába vezető zenés utazás. 2013. szept. 1. - folyamatosan
Az órákon Gulyás Anna saját antropológiai gyűjtéseit (ecuadori, kubai, andalúziai, hazai terepmunkái) idézi fel. Az előadásokat antropológiai filmek, valamint a Néprajzi Múzeum tárgygyűjteménye illusztrálják. A daltanulás, a játék, a beszélgetések beiktatása, a témával való szorosabb érzelmi kapcsolat kialakítását és a diákok idegen kultúrákkal szembeni tolerancia képességének fejlesztését célozzák. A múzeumi órák önállóan és sorozatként, szakkör formájában is igénybe vehetők.

 

Rítus, ünnep, muzsika

A hagyományos társadalmak ünnepeinek központi szerepéről szóló óra, különleges hangszerekkel, zenei példákkal. Az ausztrál őslakók álomideje, dalösvényei, az őserdei pigmeusok szertartásdalai, az eszkimók lélegző énekei, az udmurt mennyasszony búcsúztató: dalok, muzsikák segítségével természet és ember kapcsolatáról, a rítusok pszichológiájáról, a zene, a művészetek helyéről az ember életében témákról beszélgetünk. Körbejárjuk a kérdést, hogy a hagyományos létszemléletben az ünnep miért olyan fontos.

Második témaegységünk: rítus, ünnep, muzsika a szakrális királyságokban

A keleti kultúrák udvari, szakrális muzsikájával, s a középkori kereszténység zenei példáival ismerkedünk. Gerzson János szufí és indiai zenei példákat tár elénk, különleges hangszerein. Az óra végén a mai modern társadalmat érintő problémákról (drog, alkoholizmus) is beszélgetünk.

Afrikai, afroamerikai rituális dobnyelv

Az afroamerikai szakrális dobnyelv, a latin-amerikai indián kultúrákból vett példák, a popzene kialakulásáról szóló zenei illusztrációkkal kísért foglalkozás. Gulyás Anna az ecuadori Andokban élő sámánokról, és kubai afroamerikai rítusokról mesél, személyes élményeiből merítve. A foglalkozást élő zenei, valamint videó - és fotóillusztrációkkal kíséri. A diákok tapssal és dobbal ritmus gyakorlatokat végeznek, énekelnek.

Egy mediterrán példa: az andalúz ünnepek zenei világa

A múzeumi foglalkozáson Gulyás Anna az andalúziai évkör jeles napjainak rítusrendszerét, és az ahhoz kapcsolódó zenei anyagot mutatja be. A témához kapcsolódó zene életre keltésében a flamenco muzsika egyik jeles hazai tolmácsolója, a virtuóz roma gitáros, Vidák Róbert lesz segítségére. A személyes élményeken alapuló előadás mellett, tapsolhatnak, énekelhetnek és különféle táncelemeket is kipróbálhatnak a diákok.

A magyar nép jeles napjai. Az évkör ünnepeinek muzsikás körbejárása

Ezen az órán Gulyás Anna a magyar néphagyomány ünnepeinek gazdag világába vezet el minket. A jeles napok ívét, rendszerét összefoglaló gazdag zenei anyag és előadás saját hagyományaink életünkbe integrálásának lehetőségeire is kitér. A diákok a közös énekléshez dalszövegeket kapnak a kezükbe.

Időtartam: 90 perc
Belépődíj: 1600 Ft/fő

Információ:
Koltay Erika múzeumpedagógus, +36 1 473 2439, +36 30 668 6614
Bodnár Kata múzeumpedagógus, +36 1 473 2439, +36 30 558 8022

Letölthető program

 

JEGYEK