Programok

Szakrális és világi gasztronómiai tradíciók Csíkban

2024. nov. 30. 16:00 - 17:00

A pódiumbeszélgetést Gyarmati Zsolt csíkszeredai történész moderálja. A beszélgetés résztvevői elismert szakemberek, akik új értéket teremtve őrzik a hagyományt.  A csíkmadarasi Gáll-család életét áthatja a természet és a hagyomány tisztelete. Immár két évtizede gazdálkodnak és vendéglátással foglalkoznak egy műemlék malomportán . Levente őstermelő, turisztikai szakember, Tímea pedig a hagyományos székely konyha elkötelezett híve. A nagymamája kézzel írott kosztosfüzetéből varázsolt kulináris finomságokat Kölcsönkért kovász című Nagy sikerű könyvében tárja a közönség elé. A család az idei Highlights of Hungary-díj egyik jelöltje.

Saly Noémi művelődéstörténész, gasztronómiai szakíró a letűnt korok konyhaművészetének kiváló ismerője Kalotaszegtől Csíkkarcfalváig mindenhol otthon van Erdélyben. A szakrális táplálkozáskultúrában való jártasságát egy háromszáz éves csíksomlyói recepteskönyvből inspirálódó Ferencesek főztje című kötetében összegezte.

Helyszín: központi tér -2. szint

Az esemény az András-napon a székelyeknél c. programnap része.

JEGYEK