Programok

Finisszázs a Zárvatermő c. időszaki kiállításban

2024. febr. 3. 10:30 - 18:00

Utolsó nap, utolsó tárlatvezetések, utolsó workshopok, búcsú a kiállítástól. Erre hívjuk és várjuk kedves látogatóinkat, felnőtteket és gyerekeket egyaránt 2024. február 3-án.

A Néprajzi Múzeum zárva tartása és költözése alatt is értékes és izgalmas tárgyak és archívumi anyagok kerültek a múzeumi gyűjteményekbe. Ebből a több ezer tárgyból és dokumentumból ad egy szűk, tematikus válogatást a Zárvatermő címmel 2023. áprilisában megnyílt időszaki kiállítás, bemutatva a Textil-, a Bútor-, a Kerámia-, az Egyházi-, a Szokás és játék- és az Afrika gyűjtemény, valamint az Archívum legújabb szerzeményeit. 14 téma, 14 tárgyegyüttes. Mint minden időszaki kiállítás, e tárlat is bezár, lebontásra kerül, a kiállított tárgyak visszaköltöznek a raktárak polcaira.

Program

10.30   Ráhangoló szemezgetés a tárlat legérdekesebb tárgyaiból -rövid tárlatvezetés kicsiknek és nagyoknak

11.00-13.00  Kézműves workshopok – saját készítésű tárgyak

Festett mellénykék ihletésében: Készítsd el saját bevásárló szatyrod a Ju-Ta Kreatív Műhely segítségével.

Az üvegikonok készítésének fortélyai Filó Veronika ikonfestő, múzeumpedagógus vezetésével.

13.00 Egy kis tánc Döményi Irénke tiszteletére - Ecseri lakodalmas, az Ecseri Zöldkoszorú Néptáncegyüttes előadásában

Ecser leghíresebb néphagyománya a háromnapos lakodalmas, melyet Rábai Miklós gyűjtött fel az 1940-es években és készített koreográfiát, az Állami Népi Együttes számára. 1952-ben. A lakodalmas eredeti nyersanyaga ecseri szlovák dallamokból és táncokból állt. Az Ecseri Zöld Koszorú Néptáncegyüttes előadásában látható tánckoreográfiában megtalálható a vendégek hívogatásának szokása, a menyasszony öltöztetés, kikérés, búcsúztatás, az esküvői koszorúzás hagyománya, a kelengyehordás, valamint a menyasszony- és menyecsketánc.

Hogy miért Irénke emlékére ajánljuk ezt a rövid táncjátékot, kiderül a kiállításban.

16.30-18.00 Több mint kiállítás- utolsó tárlatvezetés, a kiállítás témafelelős kurátorai segítségével.


Online jegyvásárlás

 

JEGYEK