Mozgóképtár
 •  

  Film- és videogyűjtemény

  A Néprajzi Múzeum kutatói és filmes munkatársai már az 1930-as évektől készítettek néprajzi témájú filmfelvételeket. A Néprajzi Múzeum Filmstúdiója, hivatalos szervezeti keretek között az Etnológiai Archívum részeként, azonban csak 1985-ben alakult meg Papp János vezetésével.

  Feladata néprajzi és etnológiai témájú dokumentum-, oktató- és ismeretterjesztő filmek gyártása, tudománytörténeti és muzeológiai témák filmes feldogozása, a filmgyűjtemény anyagának kezelése, az archív filmek megőrzése, katalogizálása, valamint közgyűjteményi, közönségkapcsolati feladatok ellátása.

  A gereblye (FILM 178) - K. Kovács László gereblyekészítést filmez. Fotó: Réger Endre, 1951, Mátraalmás, fekete-fehér negatív, Néprajzi Múzeum; F 101452
  A gereblye (FILM 178) - K. Kovács László gereblyekészítést filmez. Fotó: Réger Endre, 1951, Mátraalmás, fekete-fehér negatív, Néprajzi Múzeum; F 101452

  A filmgyűjtemény több mint 250 kész filmet és filmjegyzetet őriz, amelynek többsége 16 milliméteres filmnyersanyagra, kisebb része pedig már videotechnikával készült. A vágott, hangosított filmeken kívül a gyűjtemény jelentős mennyiségű vágatlan, 16 milliméteres, fekete-fehér anyagot őriz. Az anyag katalogizálása és a filmjegyzetek felújítása, videotechnikára átírása az 1990-es évek első felében kezdődött. A munka eredményeként a Néprajzi Múzeum filmgyűjteménye a kutatók és az érdeklődő nagyközönség elé tudja tárni az egyes filmen feldolgozott néprajzi témákat. Az igen gazdag néptáncanyagon kívül, amely egyrészt az ország területén, másrészt a határokon túl készült, a filmek széles tematikát ölelnek fel, a gazdálkodástól a kézművességen, népszokásokon keresztül a különböző népművészeti formákig. A többségében magyar vonatkozású anyagon kívül a gyűjtemény a világ számos más kultúrájáról őriz filmfelvételeket, melyeket részben magyar kutatók készítettek, részben pedig ajándékozás útján kerültek a gyűjteménybe.

  A Néprajzi Múzeum filmgyűjteményének legkorábbi magyar néprajzi felvételeit Gönyey Ébner Sándor néprajzkutató készítette az 1930-as években. A gyűjtemény anyagának nagy része azonban az 1940-es és 1960-as évek között készült. Így a filmek a magyar néprajzi filmezés jelentős időszakát ölelik fel, különböző tudományos és filmes irányzatokat, módszereket tükröznek. Az 1940-es években nagy számban és rendszeresen készültek táncfilmek a Néptudományi Intézet közreműködésével. A gyűjtemény néprajzkutatók amatőr felvételeit is őrzi, amelyek ma már nem létező népszokásokat vagy mesterségeket örökítenek meg. Az ismert filmrendezők, néprajzi filmkészítők közül a filmgyűjteményben találhatók Szőts István, Raffay Anna és Keszi-Kovács László néprajzi felvételei is. Ezek a filmek nemcsak néprajzi, hanem filmtörténeti szempontból is érdekesek és értékesek.

  Az archív filmek megóvásán és felújításán kívül a filmstúdió munkatársai – a múzeumban dolgozó kutatók közreműködésével – számos néprajzi témájú filmet készítettek az utóbbi években. A filmgyűjtemény anyagának közzétételére jelent meg a néprajzifilm-katalógus 1995-ben. A katalógus tartalmazza a vágott filmek és a filmjegyzetek adatait, a kölcsönözhető kópiák fajtáit, valamint a filmek rövid leírását.

  A teljes filmarchívum megtekinthető a múzeumi könyvtár olvasótermében és az első emeleti vetítőrészben.

  Kedves Látogató! Az on-line adatbázisunkban található filmek technikai okok miatt jelenleg nem elérhetőek. A probléma megoldásáig a szükséges filmes anyagok beszerzéséhez kérjük írjon a mozgóképtárban dolgozó kollégánk elérhetőségére: csorba@neprajz.hu.

  A filmarchívumi anyag jelentős része on-line adatbázisunkban is elérhető.

  Kérjük, tekintse meg a Néprajzi Múzeum youtube-csatornájának filmjeit is.

   

  A gyűjtemény muzeológusa: Csorba Judit

  Folytatás
JEGYEK