Hírek

2017-ben is folytatódik a Péntek 60+ sorozatunk

Tekintse meg első félévi programjainkat


2017 januárjától folytatjuk a Néprajzi Múzeumban tavaly megkezdett sorozatot. Idén is kiállításainkhoz kapcsolódva beszélgetünk a múzeum szakmai munkájáról, kutatásokról, az év jeles napjairól, ünnepeiről.

Ami biztos, hogy havonta egyszer találkozunk 14-16 óráig és örömmel hallgatjuk vendégeink véleményét, kérdéseit, történeteit is.
Nagy szeretettel várjuk egy-egy csésze teával és kis nassolni valóval!

Programok

2017. január 27., péntek, 14:00-16.00:  Két kontinens egy lélekben

Afrika, zeneszeretet, vadászszenvedély, barátság, kutatási morál. A kamara kiállításon megismerhetik a banktisztviselőből lett felfedezőt, akinek világhírnevét az 1907-1909-es expedícióján a Sankuru és a Kasai folyók medencéjében gyűjtött hatalmas néprajzi gyűjteménye, illetve angolul és franciául megjelent tudományos könyvei és cikkei alapozták meg.  
Kiállítást vezet és beszélget: Földessy Edina, a tárlat kurátora.
Motívumok Afrikából -  kézműves naplókészítés Bodnár Kata múzeumpedagógussal.

2017. február 14., kedd 14:00-16.00: Álarcban

Itt a farsang, áll a bál!  Milyen szokások és mulatságok kapcsolódtak a farsangi időszakhoz? Filmek és képek segítségével idézzük a múltat és reméljük, látogatóink is mesélnek majd életük legjobb farsangjáról. Persze nem maradhat el a farsangi fánk megkóstolása sem.
A programot vezeti: Bodnár Kata múzeumpedagógus

2017. március 5., vasárnap, 14:00-16.00:  Orra is van, nem szagol, nyelve is van, nem beszél. Mi az?

A Néprajzi Múzeum jelenlegi épületében utolsó időszaki kiállítását mutatja be. Régi, új, magyar, távoli népek cipői mind itt sorakoznak. Beszélgetünk szokásokról, melyek különleges lábbelikhez kapcsolódnak, vagy éppen a mezítlábassághoz.  Arra is kíváncsiak vagyunk, vendégeink számára melyek a féltve őrzött, különleges vagy valamiért emlékezetes lábbelik.  
A programot vezeti: Fülöp Hajnalka kurátor és Bodnár Kata múzeumpedagógus

2017. április 7., péntek 14:00-16.00 : Húsvétvárás. Készítsünk hímes tojást!

Beszélgetünk a húsvéti ünnep eredetéről, egyházi és profán szókásairól, a tojásra írt hagyományos minták jelentéséről. Kézműves workshop keretében vendégeink elsajátíthatják a hagyományos írókás tojásfestés csínját-bínját. Szót ejtünk a tojás praktikus kifújásáról, a többszínű írott vagy maratott tojások megfestéséről is. Mindezeket a gyakorlatban is kipróbáljuk.
A programot vezeti: Koltay Erika néprajzkutató és Bodnár Kata múzeumpedagógus.

2017. május 26., péntek 14:00-16:00 : Meglepetés program!

Múzeumi kulisszatitkok tárulnak fel. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!

Belépődíj: 300 Ft  
Információ: Bodnár Kata, bodnar@neprajz.hu, 06-30-5588022 vagy 06-1-4732439
Cím: Néprajzi Múzeum, 1055, Kossuth tér 12.
Megközelítés:  A  Néprajzi Múzeum Budapest központjában, az Országházzal szemben található és számos közlekedési eszközzel megközelíthető.
Metró: Az M2-es (piros) metróvonalon utazva a Kossuth Lajos téri megállóig.

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy előreláthatólag 2017. tavaszáig az M2-es metró nem áll meg a Kossuth Lajos téren. A Deák Ferenc tértől metrópótló autóbuszokkal lehet eljutni a térre.

Villamos: A 4-es és a 6-os villamossal a Jászai Mari térig, majd 2-es villamossal a Szalay utcai megállóig vagy a Jászai Mari térig, majd gyalog a Falk Miksa utcán keresztül a Kossuth térig.
Trolibusz: 15-ös busszal a Szalay utcai megállóig, majd a Szalay utcán át a Kossuth Lajos térig. A 70-es és a 78-as trolival a Kossuth Lajos téri végállomásig.

 

JEGYEK