Hírek

A Néprajzi Múzeum meghosszabbítja Az Istennel talállak, testvérem! című kiállítást

Március 17-ig látogatható Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítás

A Néprajzi Múzeum másfél hónappal meghosszabbítja Az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című időszaki kiállítást. A gyulai Erkel Ferenc Múzeum gyűjteményében őrzött Erdős Kamill-hagyatékot, azaz a 20. századi magyarországi cigányság körében végzett, egyszerre progresszív és szubjektív kutatás eredményeit feltáró tárlat sikere igazán különleges módon mérhető. A kiállítás olyan közösségek, látogatók, szervezetek számára vált találkozóhellyé, amelyek alapvető fontosságú témák, gondolatok fórumává (roma identitás, roma női társadalmi szerepek, kávéházi cigányzenei kultúra, mint nemzeti örökség) tette a tudományos, muzeológiai szempontból is jelentős tárlatot. Legközelebb 2024. február 3-án a roma értelmiségi szerepek, szerepelvárásokról beszélget dr. Gulyás Klára antropológus, Orsós Julianna történész, Kerekes-Jónás Tímea szociálpolitikus, Kovács Richárd rendőr főhadnagy.

A 100 éve született Erdős Kamill hagyatéka ezáltal nemcsak megjelent, hanem megélhetővé vált a Néprajzi Múzeumban. A franciául, angolul, németül, a cigány/romani nyelv több változatát jól beszélő kutató az 1950-es kutatta a cigányok életét, először Békés megyében, majd az Alföld és Észak-Magyarország más területein. A cél érdekében kialakított sajátos módszereivel olyan korszakban tudott hiteles néprajzi anyagot rögzíteni, amikor – évszázados kirekesztettségük következményeként – a cigány közösségek még zártak voltak, az idegent gyanakodva fogadták, a fényképezéstől pedig féltek.

A most meghosszabbított kiállítás e sajátos hagyaték megszólaltatására tesz kísérletet többféle módszerrel. A kurátorok képeket olvastak össze a tanulmányokkal, kéziratokkal, hangfelvételekkel, rekonstruálták Erdős Kamill kutatói módszereit, igyekeztek megérteni azt a sajátos testvériséget, amelyet a társadalom peremére szorult emberek iránt érzett. Mindemellett arra is törekedtek az etnográfusok, hogy a hagyatékot visszavigyék azokba a közösségekbe, ahol egykor Erdős Kamill járt, nyomára bukkanjanak azoknak, akik ezeken a képeken szerepeltek. A Néprajzi Múzeum ugyanakkor a kiállítás legnagyobb sikernek azt érzi, hogy ezek a közösségek, a közösségek tagjai el is jönnek a kiállításba. Az intézmény 2024. március 17-ig várja őket és mindenkit, akit megszólít ez a különleges életmű.

A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokról az alábbi linkeken tájékozódhat:

Általános iskolásoknak - Lépj közelebb!

Középiskolásoknak - Lépj közelebb!

JEGYEK