Hírek

Állományvédelmi konzultációs nap a Dobó István Vármúzeumban

Idén májusban hagyományteremtő szándékkal megrendezésre került az első, vidéki helyszínen tartott állományvédelmi konzultációs nap, amelynek e jeles alkalommal a méltán nagyra becsült történelmi város és vármegyeszékhely, Eger biztosított teret. Ezen a napon a Dobó István Vármúzeum látta vendégül a Múzeumi Állományvédelmi Bizottság (MÁB) tagjait, előadóit és szervezőit, valamint invitálta és fogadta az ország többi vármegyéjében dolgozó állományvédelmi felelőst, és kollégáikat; továbbá nagy bizalommal várta a helyi múzeumi dolgozókat is a megelőző műtárgyvédelem fontosságáról szóló ismeretterjesztő előadásra.

Fotó: Egri Vár
Fotó: Egri Vár

A Múzeumi Állományvédelmi Bizottság hagyományosan évente két alkalommal szervez konzultációs napot a vármegyei hatókörű városi múzeumok állományvédelmi felelőseinek.

A konzultációs nap vidéki helyszínre való szervezésének bevezetésére azért volt szükség, hogy egyrészt hasonló rendezvényekre ne csak Budapestre látogatás okán legyen lehetőség részt venni, másrészt a fő cél az volt, hogy szélesebb körben is megismerjük egymást és egymás intézményeit.

Az épülő munkakapcsolatokon túl az adott vármegyei hatókörű városi múzeum így lehetőséget tud biztosítani a helyben dolgozó munkatársaknak a programon való részvételre, hiszen az ő bevonásuk is nagyban hozzájárul az állományvédelmi tevékenység hatékonyságához és sikeréhez. Emellett egy átfogó képet kaphatnak a megelőző műtárgyvédelemről, a Bizottság munkájáról és programjáról - összességében az állományvédelem fontosságáról.

Erről szólt a nap első ismeretterjesztő prezentációja, amit Orosz Péter /MÁB tag és a Néprajzi Múzeum állományvédelmi csoportvezető/ előadásában hallgathattak meg a résztvevők.

Fotó: Egri Vár
Fotó: Egri Vár

A természeti és urbanizációs környezeti hatások, a biológiai kártevők, a különböző levegőszennyező anyagok, valamint a hőmérséklet és páratartalmi szélsőségek, illetve ezen klimatikus paraméterek ingadozás gyakori veszélyforrásai a múzeumi értékeknek, azonban fokozott és folyamatos odafigyeléssel jelentős mértékben csökkenteni lehet az ezen hatások okozta kockázatot, de ehhez elengedhetetlen a kommunikáció minden múzeumi dolgozó között, hiszen csak így van lehetőség időben reagálni az esetlegesen felmerülő problémák, illetve megfelelő szakembert bevonni azok megoldására.

A konzultáció további részében a Néprajzi Múzeum Nyilvántartási és Digitalizálási Főosztály vezetője, Odler Zsolt tartott előadást a múzeumi nyilvántartásról és annak a napi szintű állományvédelmi munkába való integrálásáról.

Fotó: Egri Vár
Fotó: Egri Vár

Az ebédszünet után egy projektmunkán vettek részt az állományvédelmi felelősök: sor került a Múzeumi Állományvédelmi Minimum kérdéssorának véglegesítésére, amivel a Bizottság a felelősök munkáját szeretné segíteni – így volt lehetőség most is a közös gondolkodásra, párbeszédre, a részletek átbeszélésére.

A szakmai nap hátralevő részében a Dobó István Vármúzeum szervezésében minden résztvevőt meginvitáltak Szász Attila 1552 című kisfilmjének mozivetítésére, majd egy tárlatvezetésen vehetettek részt a konzultációs nap vendégei, a Vármúzeum jóvoltából a föld alatt, a Kazamata kiállításon, illetve felett, Gárdonyi Géza sírjánál.

Fotó: Bozsik Bella
Fotó: Bozsik Bella

Köszönjük a szervezést és a szívélyes fogadtatást Sikéné Kovács Melindának /állományvédelmi osztályvezető, szilikát szakrestaurátor/, és Szabó Csabánénak /műtárgyvédelmi asszisztens/, valamint minden felelősnek és munkatársnak, hogy jelenlétükkel hozzájárultak a Múzeumi Állományvédelmi Program épüléséhez. A következő konzultációs nap ebben az évben ősszel kerül megrendezésre.

Fotó: Egri Vár
Fotó: Egri Vár