A kaland nyomában

Tolnai Festetics Rudolf gróf óceániai utazásai 2003. ápr. 25. - 2003. szept. 28.
Festetics Rudolf gróf egyike a magyar néprajz sajnálatos módon elfeledett egyéniségeinek. Párizsban született 1865. szeptember 17-én. Tanulmányait Bécsben, a Theresianumban végezte el. Miután befejezte az iskolát, néhány évig huszár hadnagyként Magyarországon szolgált. Leszerelését követően több kisebb utat tett Európában és Afrikában, majd az Egyesült Államokba utazott, ahol a fiatal, művelt, jóképű gróf rövid idő alatt a helyi pénzarisztokrácia kedvence lett, és végül 1892-ben feleségül vette Ella Haggint, egy milliomos egyetlen leányát. A hozományból építtette San Franciscóban Matthew Turnernél a 76 tonnás "Tolna" jachtot, amellyel a következő év októberében feleségével nászútra indultak. Nászútjuk eltért a szokásostól: 1893 és 1898 között jachtjukon bejárták a Csendes-óceán legtöbb szigetcsoportját, míg 1900-ban a hajó zátonyra nem futott a Maldív-szigeteknél.

 

Az út során a gróf felbecsülhetetlen értékű néprajzi gyűjteményt állított össze. A tárgyak értékét növeli a gyűjtés korai időpontja, valamint az óriási kiterjedésű gyűjtőterületen található népek kultúrájának sokrétűségét tükröző volta.

A gyűjtemény javát az utazó 1902-ben a Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának (a mai Néprajzi Múzeum elődje) ajándékozta, hazája iránt érzett ragaszkodása és hűsége jeléül. A gyűjtemény további része, amelyet Festetics szintén a múzeumnak szánt, az I. világháború viharait követően végül nem jutott el Magyarországra, és szétszóródott.

Franciaországban a Musée de l'Homme (Párizs), a Musée d'Art Moderne de la ville de Paris, a La Rochelle-i Museum d'Histoire Naturelle et d'Ethnographie rendelkezik a gyűjteményébe tartozó darabokkal. A múzeumok és gyűjtők közötti cserék révén több tárgy magángyűjtőkhöz került.

A további, alaposabb kutatások még sok, a gróf egykori gyűjteményébe tartozó tárgyat hozhatnak felszínre.

A mintegy 1600 tárgy mellett szintén a budapesti múzeumnak adományozott 441 eredeti felvételt (üvegnegatívokon), amelyeket ő és felesége készítettek az út során. E fotók gyakran egyedülálló tanúként mutatják be a szigetek lakóinak életét, anyagi kultúrájukat az adott korszakban. Több közülük megjelent Festetics Rudolf kétkötetes francia nyelvű útleírásában.

A hosszúra nyúlt, kalandos nászút után felesége elvált tőle, Festetics pedig visszatért Bécsbe, ahol megírta élményeit. 1908-ban újranősült, és feleségével, Alice Wertherbee-vel újabb nászútra ment a 270 tonnás "Tolna II" jachtján. Az út végét ezúttal is válás követte. Festetics 1931-ben, Rómában nősült harmadszor. Házasságaiból nem született utóda, s így 1943-ban, Párizsban bekövetkezett halálával a család egyik ága kihalt.

Rendező: Antoni Judit