Kutatószolgálat

Kutatószolgálat

Útmutató a Néprajzi Múzeum gyűjteményeiben végzett kutatáshoz

 

A műtárgy- és az archivális gyűjtemények részletes bemutatása itt olvasható.

A helyszíni kutatás előtt kérjük, tekintse meg on-line adatbázisunkat, ahol megtalálja a múzeum által eddig digitalizált műtárgyakat, fotókat, rajzokat, filmeket és archív népzenei felvételeket!

Kutatás a műtárgygyűjteményekben

2022 február 1-től részlegesen ismét lehetővé tesszük a műtárgygyűjteményekben való kutatást. Mivel a gyűjtemények költöztetése még nem zárult le teljes egészében, ezért egyes gyűjteményi egységek továbbra sem kutathatók. A költözés okozta ideiglenes körülményeink miatt helyszíni kutatásra csak alaposan indokolt esetben kerülhet sor, amennyiben lehetséges, törekszünk az elektronikus adatszolgáltatásra, segítségnyújtásra.

Kutatási kérelmeiket, kérdéseiket a kutatas@neprajz.hu címre küldhetik el. Kérjük, minden esetben jelezzék a kutatás pontos célját is.
 

Kutatás az Etnológai Archívum gyűjteményeiben

A gyűjtemények költöztetése lezárultáig az Etnológiai Archívum kutatószolgálata 2022. szeptember 15-től, hetente a csütörtöki napokon, 10-16 óra között fogadja a kutatókat, melynek során a kéziratgyűjtemény, fényképtár, hangtár, képarchívum és mozgóképtár cédulakatalógusait, gyűjteményi adatbázisát lehet helyben kutatni.

A gyűjtemények jelenleg külső raktárban találhatóak, ezért a kéziratok, rajzok, nyomatok kutatáshoz a dokumentumok adatait/kérőlapját a tervezett kutatás előtt legkésőbb egy héttel, csütörtökön, 16 óráig kérjük leadni a kutatóteremi munkatársunknak vagy elektronikusan elküldeni az archivum@neprajz.hu címre. Csak ebben az esetben tudjuk biztosítani a kért dokumentumok következő hét csütörtökén történő megtekintését!

A Kutatószolgálat - Archívumi kutatóterem helye a Néprajzi Múzeum új épülete: Budapest 1146, Dózsa György út - Ötvenhatosok tere, 35 szám, Damjanich utca felöli oldal 2. emeletén van, a látogatói lifttel közelíthető meg.

Saját eszközzel történő fotózásra van lehetőség (a fotózható anyagok közül kivételt képeznek a fényképgyűjtemény leírókartonjai), melyhez a kutatói fotójegyet a múzeum pénztárában lehet megvásárolni 2000 Ft/nap áron.  

Az Etnológiai Archívum online állományai (http://gyujtemeny.neprajz.hu/neprajz.start.php) oldalon kutathatók.

Digitális másolatok rendelése továbbra is lehetséges az online állományokból az archivum@neprajz.hu e-mail címen a megfelelő űrlapok kitöltésével (https://neprajz.hu/gyujtemenyek/reprodukcios-szolgaltatasok.html).

 

Kutatási engedélyek kérése helyszíni kutatáshoz

A Néprajzi Múzeum gyűjteményeinek költöztetési munkálatainak befejezéséig a helyszíni kutatási lehetőségek korlátozottak, kérjük tájékozódjanak előzetesen a megadott emailcímeken (kutatas@neprajz.hu, archivum@neprajz.hu)

A Néprajzi Múzeum műtárgynyilvántartásaiban, archívumaiban és műtárgygyűjteményeiben csak érvényes kutatási engedéllyel rendelkező személy végezhet kutatómunkát. Kutatási engedélyt előzetesen, írásban kell igényelni. Az engedélykéréshez szükséges űrlap itt tölthető le. Kérjük, a kitöltött űrlapot küldje el műtárgygyűjteményekhez kapcsolódó kutatás esetén az kutatas@neprajz.hu,

A kutatási engedélyt a múzeum főigazgatója adja ki a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül, figyelembe véve az érintett gyűjteményi szervezeti egységek vezetőinek véleményét.

Nem adható ki kutatási engedély a 47/2001. (III. 27.) számú kormányrendelet 5. § (1) bekezdésében felsorolt esetekben, illetve megtagadható az engedély kiadása a rendelet 3. § (2), a 4. § (2), 5. § (2), (3) és (4), illetve a 6. §-ban foglaltak alapján, továbbá a levéltári jellegű anyagok esetében az 1995. évi LXVI. törvény rendelkezéseinek figyelembevételével.

A kutatási engedély kutatói nyilatkozatottal együtt érvényes, amelyet tartalmaz az engedélyt kérő űrlap, így annak aláírásával a kutató igazolja, hogy ismeri és betartja a Néprajzi Múzeum kutatási szabályzatát, tudomásul veszi a szerzői jogok védelmére, a publikálási korlátozásokra és a hivatkozás rendjére vonatkozó szabályokat, továbbá kötelezettséget vállal arra nézve, hogy a kutatott anyag felhasználásával készült későbbi publikációinak bibliográfiai adatait elküldi a Néprajzi Múzeumnak.

 

 

 

JEGYEK