Kiállítás

Tollvarázs

2014. márc. 5. - 2014. jún. 9.
Tollvarázs címmel különleges kiállítás nyílik a Néprajzi Múzeumban a legendás magyar indiánkutató, Dr. Boglár Lajos amazóniai gyűjteményének darabjaiból. A tárgyak nagy része egzotikus amazóniai madarak tollaiból készült. Az indiánok által készített rituális és hétköznapi eszközök önálló műalkotásként is értékelhetőek, szépségük és kidolgozottságuk fölveszi a versenyt bármely iparművészeti alkotással. Többségükhöz Boglár Lajos élete végéig ragaszkodott, közöttük élt.

 

Egy sikeres összefogás története

Dr. Boglár Lajos kulturális antropológus, muzeológus 1959-től 1999-ig végzett gyűjtőmunkát a dél-amerikai trópusi őserdei indián törzsek körében. Itthon főként általa ismerte meg a szakma és a nagyközönség is a dél-amerikai indiánok kultúráját.



Magyarországon páratlan, és napjainkra már pótolhatatlan gyűjteményt hozott létre e közösségek tárgyaiból. Boglár Lajos 2004-ben bekövetkezett halála után néprajzi hagyatékának egy rendkívül értékes része a család tulajdonában maradt. Ezek szakszerű állagmegőrzését azonban egyre nehezebben tudták biztosítani. A hagyatékot a család felajánlotta a Néprajzi Múzeumnak. Mivel a múzeum nem rendelkezett elég anyagi forrással a tárgyak megvételéhez, ezért a Boglár Lajos barátai, tanítványai által vezetett Szimbiózis Kulturális Antropológiai Alapítvánnyal közösen próbált támogatókat szerezni. A múzeum a Nemzeti Kulturális Alapnál pályázott és kapott támogatást. Az Alapítvány "Fogadj örökbe egy tárgyat" címmel internetes szponzorkereső kampányt indított. Ennek eredményeként összesen 45 egyéni, és 3 intézményi támogató segítette önzetlen felajánlásával 70 tárgy megvásárlását. A gyűjteménynek volt két különösen értékes darabja, melyet az örökösök legutoljára kínáltak fel eladásra: egy másfél méteres, kék ara farktollakból készült kazsapó tollkorona és egy tollmozaikkal borított tapirape táncmaszk. Ezen nagy értékű tárgyak megvásárlását a Néprajzi Múzeumot alapítványán keresztül már korábban is nagylelkűen segítő Richard de Unger magántámogatása tette lehetővé.


A kiállítás ezért nem csak Boglár Lajost és az amazóniai indián kultúrát ünnepli, hanem egy rendhagyó összefogás sikerét is.

A kiállítás válogatott tárgyait itt nézheti meg.

A kiállítás kurátora: Főzy Vilma

 

 

Kapcsolódó adatbázisaink

JEGYEK