Kiállítás

PERSPEKTÍVÁK

Művészet és etnográfia 2016. ápr. 22. - 2016. okt. 2.
Vajon a törzsi alkotásokat művészetnek látja-e az etnográfus, aki ismeri e tárgyak törzsi kultúrában betöltött funkcióját? Művészetet lát-e benne a mai néző vagy csupán érdekes etnográfiai tárgyat, egy alig ismert távoli világnak a tárgyi emlékét? A Néprajzi Múzeumnak a Magyar Nemzeti Galériában megnyílt új kiállítása ezekre a kérdésekre is választ keres. A tárlat a Picasso - Alakváltozások című kiállítással párhuzamosan tekinthető meg.

 

A 15. századtól kezdve a Nyugat-Európából indult felfedezőutak, a gyarmatosítás, az egzotikus kultúrákkal való találkozás fokozatosan újrarajzolta újra az európai ember világképét. Az idegen kultúrákkal való találkozás jelentősen átformálta a Nyugat emberképét. Az egzotikum számára helyet kellett keresni a világban. Az egzotikus tárgyak a 19. század végéig leginkább mint etnográfiai emlékek szerepeltek a Nyugat gyűjteményeiben, a törzsi művészet tárgyait az avantgárd és a modernizmus emelte be elsőként a művészeti diskurzusba, a primitivizmus fogalmán keresztül. Picasso munkássága óta a primitív, a törzsi művészet az európai művészettörténeti hagyomány része, formai és szellemi inspirációs forrás.

A Néprajzi Múzeum a Magyar Nemzeti Galériában április 22-től látható Perspektívák - művészet és etnográfia című kiállítása ezt a kérdéskört járja körbe. Olyan alapkérdésekből indul ki, hogy vajon a törzsi alkotásokat művészetnek látja-e az etnográfus, aki ismeri e tárgyak a törzsi kultúrában betöltött funkcióját? Művészetet lát-e benne a mai néző vagy csupán érdekes etnográfiai tárgyat, egy alig ismert távoli világnak a tárgyi emlékét?

A törzsi kultúra és tárgyai ma már a művészeti diskurzus autonóm részét képezik, együtt az etnográfiai megközelítés sajátos perspektíváival. A fehér falak előtt megjelenő fekete testek, az alkotók névtelensége, a gyűjtés és a megmutatás politikai és poétikai dimenziói új és új értelmezési lehetőségeket kínálnak. A kiállítás ilyen értelmezésekre tesz kísérletet. A tárlat a Picasso - Alakváltozások c. kiállítással párhuzamosan tekinthető meg.

Kurátorok: Frazon Zsófia és Wilhelm Gábor (Néprajzi Múzeum)

A kiállítás helyszíne:

Magyar Nemzeti Galéria, Grafikai kabinet
1014 Budapest, Szent György tér 2.

 

JEGYEK