Hírek

Mokaszintól a balettcipőig

Érdemes nálunk kezdeni az Éjszakát! 2017. jún. 24. - 2017. jún. 25.

A Néprajzi Múzeum tavasszal megnyílt nagyszabású időszaki kiállítása, a Bocskor, csizma, paduka – kalandozás a lábbeli körül című tárlata és a múzeumpalota impozáns tereinek bemutatása köré épül fel az Éjszaka programja. Az est fénypontja az a táncbemutató lesz, amelynek során különböző kultúrák táncai és tánccipői jelennek meg a színpadon: indiánok, japán táncosnő, klasszikus balett, tangó és egyéb táncok sorozata. A színpadi bemutató után a közönség bevonásával folytatódik a program, melynek zárásaként görög táncházat tartunk.

 

Nálunk már délután elkezdődik az Éjszaka! A fiatalokat, családokat izgalmas felfedezőutakra hívjuk az állandó és időszaki kiállítások termeibe, kicsiknek és nagyoknak kézműves foglalkozásokat tartunk. Az egyszerűbb és a komolyabb kézügyességet igénylő alkotás lehetőségét kínáljuk látogatóinknak a gyermekeknek szóló tárgykészítésen és az idősebb korosztálynak ajánlott workshopokon keresztül.

Az épület bemutatása is különlegesnek ígérkezik - reneszánsz zenére, kényelmesen ülve, fekve gyönyörködhettünk az aula Lotz-freskójában, majd a terek által ihletett gitár-improvizációkkal kísérjük az épülettörténeti sétánkat.

Zenés kínálatunk kiemelkedő eseménye a ney koncert, amely igazi  kuriózum lesz a közönség számára. Az est fénypontja az a táncbemutató lesz, amelynek során különböző kultúrák táncai és tánccipői jelennek meg a színpadon: indiánok, japán táncosnő tűnik fel, klasszikus balett, tangó és más táncok sorozata ragadja magával a közönséget. A színpadi bemutató után mi is táncra perülünk, görög táncház zárja a programot.

Amennyiben nálunk vásárolja meg a Múzeumok Éjszakájára szóló karszalagot, lehetősége nyílik előzetes regisztrációra, ha szívesen részt venne a tárlatvezetéseken és épületsétákon.

Program

16 óra Vízszintes közösségi műélvezet a Lotz freskó rendhagyó művészettörténeti bemutatása Vezeti: Lovas Judit, közreműködik: Concentus Consort reneszánsz kamarazenekar. (aula)

17 óra  Nyomkereső játékok gyermekeknek: akadálypálya az állandó és időszaki kiállításokban szellemi és ügyességi játékokkal.

17 óra   Évek, dallamok, történetek: rendhagyó épülettörténeti vezetés improvizatív zenei aláfestéssel. Vezeti: Lovas Judit, gitáron közreműködik: Kemény Márton.

18 óra   Mamusz, kulcstartó, cipőfűző: kézműves alkotótér és workshop gyerekeknek, felnőtteknek. (első emelet)

18.30 óra   Az élvonalban I.: Kovács Attila világbajnok cipész a színpadon. Beszélgetés mesterségről, elhivatottságról és nyertes alkotásokról. (aula)

18.30 óra  Olasz Etelka: Cipő mesék piciknek bábokkal, dalokkal, mondókákkal. (aula)

19 óra   Kurátori tárlatvezetések a kiállításainkban

A Bocskor, csizma, paduka- kalandozás a lábbeli körül című kiállításban. Közreműködnek: Fülöp Hajnalka, Katona Edit, Kerezsi Ágnes és Sedlmayr Krisztina kurátorok.

A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításban. Vezeti: Koltay Erika néprajzkutató.

Két kontinens egy lélekben. Tordai Emil kongói gyűjtése című kiállításban. Vezeti: Földessy Edina néprajzkutató.

20 óra   Néma táncfilmek „kihangosítva”. A régi mozgóképvetítések hangulatát idézzük meg népzenei aláfestéssel. (aula)

20.30 óra  Az élvonalban II.: Kovács Attila világbajnok cipész a színpadon. (aula)

21 óra   Kurátori vezetés meglepetésekkel a Bocskor, csizma, padukakalandozás a lábbeli körül című kiállításban. Közreműködnek: Fülöp Hajnalka, Katona Edit, Kerezsi Ágnes és Sedlmayr Krisztina kurátorok.

21 óra  Esti séta a múzeum épületében. Vezeti: Árva Judit.

21.45 óra  Ausztrál őslakosok tánca - rendhagyó filmvetítés az aula falán.

22 óra   Mokaszintól a balettcipőig. Táncbemutató a klasszikus balett, az indián, a japán, az afrikai, a magyar tánc és a tangó ritmusának megidézésével. (aula)

24 óra   Ney koncert. Közreműködik a Budapest Neyhane zenekar. (aula)

0.30 óra  Görög táncház. Közreműködik: Angelidisz Vaszilisz és zenekara. (aula)

 

A tárlatvezetésekre előzetes bejelentkezés szükséges, a csoportok az aulában jelzett találkozási ponttól indulnak.

A Múzeumok Éjszakája teljes kínálata a ww.muzej.hu oldalról elérhető.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

 

 

JEGYEK