Kiállítás

Varázslatos sípok

Különleges hangszerek a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből (Néprajz az Operában 8.) 2016. máj. 4. - 2016. szept. 30.
Az Erkel Színházban látható tárlat Mozart Varázsfuvolájához kapcsolódva mutat be a múzeum aerofon hangszereit.


Az aerofon hangszerek azon hangszerek gyűjtőneve, amelyeknél a rezgő közeget a levegő képezi. Négy típusukat különböztetjük meg: az ajaksípos hangszereket, a nyelvsípos hangszereket, a tölcséres fúvókájú hangszereket és a szabad aerofon hangszereket.


A Néprajzi Múzeumot megalapozó nagy tárgyegyüttesek kezdettől tartalmaztak népi hangszereket is. Xántus János 1869–1870 közötti kelet- és délkelet-ázsiai gyűjtésének anyagában például kilencven hangszer, illetve hangszeralkatrész van. Jelenleg közel 3000 hangszer található a világ minden tájáról. A kiállításban ennek megfelelően láthatnak hangszereket Óceániából, Afrikából, de Ázsiából is. Néhány különleges hangszer is látható lesz, például a Halmos István és Boglár Lajos venezuelai gyűjtéséből származó vorrah, amely egy trombita típusú hangszer. Ez minden hangszer anyja, ami a jaguárszellem hangját jeleníti meg. Ez a sámánok legnagyobb segítőszelleme a gonosz erők ellen. Halmos jegyzeteiből tudjuk, hogy még a készítésénél sem lehettek jelen gyermekek és asszonyok. Láthatunk tibeti lábszárcsont trombitát is, melynek a szellemek megidézésében is szerepe van.


Nemcsak a hangszerek hangjai kötődhetnek a természetfölöttihez, hanem akár a hangszereken játszók is. Az európai népek hiedelmei szerint például a dudások állandó kapcsolatban állhattak a természetfölöttivel, hiszen a hangszer elkészítése, a dudajáték megtanulása a Kárpát-medencében élő népek hite szerint is csak tündérek, boszorkányok, ördögök segítségével sikerülhetett. A kiállításban Györffy István által 1912-ben, Ipolykeszin gyűjtött dudát láthatnak.

Rendező: Pálóczy Krisztina
Kiállítási asszisztens: Földi Rozália, Pécsi Hajnalka, Wittmann Viktória

A kiállítás helyszíne:

Erkel Színház, Bartók Béla terem
1087 Budapest , II. János Pál pápa tér 30.

JEGYEK