„Liszttartó kópic” Vasvármegyéből
2016. augusztus


A Vasvármegyei Kulturegyesülettől 1909-ben – csere formájában – tíz különféle, spirálfonású szalmakosár került a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályára. A múzeumi szakemberek a nyugati határvidék kedvelt háztartási eszközeiben a határozott helyi jelleget és az archaikus képzeteket keltő látványt tarthatták figyelemreméltónak. A karos gyümölcs- és vízhordó zsomporok, a kenyér- és tojástartó mellett egy különösen szép tárolókosár, „kópic” is volt a csereanyagban. A tárgy egyedi történetéről szinte semmit sem tudunk, a leltárkönyvi bejegyzés csak a funkcióját és a gyűjtés helyszínét őrizte meg: „liszttartó kópic”, Sárosszék, Vas vármegye. A 77403-as leltári számú műtárgy bemutatását az analógiák és a helyi népéletet vizsgáló kutatók feljegyzései segítik. A tárgy a 19. század második felében készülhetett, jó megtartású, de kissé megbomlott fenékperemén látszik a használat. Rozs-, azaz zsúpszalmából készült, hasított, hántolatlan fűzfavesszővel sűrűn és egyenletes kötött. A tárolókosarak hagyományos urnaformájával ellentétben csaknem egyenes falú. Ez a típust a környék német közösségeiben kedvelték leginkább, melyek közé Sárosszék (egykor önálló község, ma Pinkamiske településrésze, Burgenland, Ausztria) is tartozott. Két egyenes fülét a kosár falának két kifutó szalmakötege alkotja. A hasonló tárolókosarak rendszerint fedéllel rendelkeztek, a gyűjtés idején lisztes kópicként használt darabnak is biztosan volt legalábbis alkalmi fedele, hogy tartalmát a kártevőktől, portól megóvja.
A kicsépelt gabonát – búzát, rozsot a sárosszékiek a gyors folyású Pinkán működő vizimalomban őröltették meg. A változatos finomságú búzaliszttel szemben a rozsliszt többnyire csak egyfajta minőségben készült. Az őrleményt a házak kamráiban, hombárban, ládákban, nagyobb kópicokban tartották. Kisebb, ovális mérőszakajtóval mertek belőle, aminek – hogy kéznél legyen – többnyire a lisztben volt a helye. A kenyérsütéshez szükséges mennyiséget vékában, zsomporban vitték a konyhába. Itt történt a liszt szitálása, a kovász előkészítése, a tészta nagy gonddal való dagasztása, kelesztése és sütése.
Sedlmayr Krisztina
NM 77403 Szalmából font tárolókosár
Sárosszék, Vas vármegye
19. szd. második fele